Teplička nad Váhom - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Komunálny odpad a triedený odpad - Ako využiť kvalitný kompost z vášho kompostéra

Kompost a jeho využitie 1

Pri jarnom reštarte záhrady by ste nemali zabúdať na kontrolu vášho kompostu po zime a jeho využitie priamo v záhrade, či domácnosti. Ak ste využívali kompostér správne a dodržiavali zásady kompostovania, môžete sa tešiť na vlastný a kvalitný kompost.

Ak sa teploty počas dňa udržujú nad 10 st. Celzia, je čas, kedy môžeme celý kompost prehodiť a prevzdušniť.

Otvorte váš kompostér a vyberte vrchnú vrstvu materiálu. Ešte neskompostovaná vrstva vám poslúži ako podklad pre nový materiál. Premiešajte ju s novým bioodpadom a urýchlite tým rozklad a tvorbu nového kompostu. Blahodarné účinky kompostu pre pôdu, úžitkové aj okrasné rastliny sú už dlhodobo známe a kedysi to bol jediný a hlavne prirodzený zdroj živín.

Využitie kompostu:

Surový kompost je najčerstvejší kompost. Môžete ho nájsť v kompostéri po 2-6 mesiacoch. Využiť ho môžete ako mulč ku kríkom alebo stromom. Nie je ešte úplne vyzretý, mohol by nové rastlinky spáliť, preto ho neodporúčame používať pri jarnej výsadbe.

Vyzretý kompost je ten, ktorý vyberiete z kompostéra na jar. Má hnedú až tmavohnedú farbu. Má hrudkovitú štruktúru, vôňou pripomína lesnú pôdu. Zapracujte ho do pôdy pri vysádzaní nových rastlín alebo ako dodatočnú výživu po dlhej zime. Využiť ho môžete kedykoľvek počas roka. Odporúčame jemné a rovnomerné zapracovanie,  nie príliš hlboko do pôdy.

Prírodné hnojivo

Z hotového kompostu si môžete vyrobiť výživný výluh. Ako postrek ho môžete využiť kedykoľvek, keď budete potrebovať. Ochráni vaše rastliny pred chorobami a škodcami. Zrelý a preosiaty kompost zmiešajte s vodou v pomere 1 kg kompostu na 10 litrov vody. Nechajte zmes lúhovať  dva týždne, preceďte a ešte zrieďte vodou minimálne v pomere 1:10. Prajeme vám bohatú úrodu aj vďaka kompostu.

Zdroj: menejodpadu.sk

Prílohy

Leták

letak-pouzitie_kompostu-sofs-1.pdf
Typ súboru: PDF dokument, Velkosť: 1,15 MB
Dátum vloženia: 25. 3. 2022 13:33
Dátum poslednej aktualizácie: 25. 3. 2022 13:37
Autor: Veronika Šušková