Teplička nad Váhom - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Na zamyslenie ... Oddych - nájdete odpočinok pre svoju dušu

Kostol sv. Martina v Tepličke nad Váhom

Náboženský spisovateľ Gerhard Engelsberger uvádza medzi svojimi príbehmi aj nasledujúci. Bola by škoda, keby sme sa s ním neoboznámili.

„Predstavte si, že nafúkam balón. Odhadnite, ako dlho trvá, kým praskne. Skúšal som to doma a prišiel som na priemer dvanásť sekúnd,“ hovorí a pokračuje: „Pred týždňami som šiel na detské bohoslužby s tromi novými balónmi. Ukázal som prvý a rozprával: To je Alexander. Chodí už do tretej triedy. To treba poriadne veľa dať dnu do hlavy: čítanie, počítanie, písanie, zemepis, domáce úlohy, učiť sa a učiť sa. Pri každom hesle som fúkol trocha do balóna, ktorý sa stále zväčšoval. Potom má ešte spievať v detskom zbore – znovu som fúkol – naučiť sa nové piesne – ďalej fúkať – nastrieľať pri futbale veľa gólov. Deti si už držali uši. Alexander má doma pomáhať, včas vstávať, vždy prikyvovať. Chudák Alexander, hučí mu v hlave, má toho dosť. Tu mal balón prasknúť. Ale nevydržal ani tak dlho. Potom som povedal deťom, že raz musí vypustiť paru, musí všetko von, čo sa tu zhromaždilo, ináč vyletí Alexander do vzduchu ako balón s horúcim vzduchom a všetko sa rozletí. Deti to bavilo. Ešte som nechal prasknúť dva ďalšie balóny, jeden pre mládež a jeden pre dospelých. Myslím, že pochopili vážne pozadie tejto ukážky.“

Ježiš pozná preťaženosť ľudí. Pozná tých, čo stoja pod tlakom, do ktorých sa vpumpuje viac a viac: očakávania, požiadavky, informácie, vedomosti a strach. Len dávať to dnu, oni znášajú ešte viac, ale to nie je pravda. Po nejakom čase to praskne. Niekto vyskočí z kože, druhý sa tým takmer zadusí a tretí sa zrúti. Možno vie náš rozum naozaj skutočne ukladať neohraničené množstvo, ale nie naša duša ani naše telo. Tiež naše myslenie má hranice. Často medzi sebou zachádzame tak, akoby to balón mal večne vydržať. Stále pod tlakom. Je nutné vedieť vypustiť paru.

Na to máme veľa možností. Iste aj prázdniny, dovolenka, správne prežitý víkend, ale predovšetkým modlitba, spoveď, sväté prijímanie. Je naozaj veľa možností „vypustiť paru“. Či Ježiš nehovorí: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení a ja vás posilním... a nájdete odpočinok pre svoju dušu.“ Áno, všetci, ktorí stojíte pod tlakom, že skoro prasknete ako balón; vy, čo sa skoro roztrhnete na kusy; vy, čo vám hrozí explózia ako parnému kotlu – vy všetci poďte ku mne a zložte tu svoj náklad. Skladajte: vašu vinu očakávania, obmedzenia, ktoré vás tiesnia. Poďte a odložte všetko nepotrebné. Chcem vám len dobre.

Naozaj, Ježiš – ten muž z Nazareta, ktorý prežil tento život s jeho úskaliami, chce naše dobro. Keby sme podľa jeho príkladu boli jeden druhému uľahčením, keby sme boli jeden druhému dobrodincom, pozorným poslucháčom či blízkym človekom, potom – hovorí svätý Pavol – naplnili by sme Kristov zákon. Ale ešte nie sme, žiaľ, tak ďaleko. Preto je veľa nešťastných ľudí okolo nás.

S pozdravom váš farár Pavol Špita, dekan.

Dátum vloženia: 13. 9. 2019 17:00
Dátum poslednej aktualizácie: 10. 10. 2023 17:03
Autor: Viera Majerčíková