Teplička nad Váhom - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Na zamyslenie ... Vianoce - dať šancu sebe aj iným

Kostol sv. Martina v Tepličke nad Váhom

Vianočný príbeh nezačína slávnostne, ale jednoducho, tvrdo a reálne. Nikoho tu nevítajú, tu ostáva On – Boží Syn – u mnohých bez šancí. Mal by Ježiš šancu u nás?

„Keby sa však Ježiš dnes v našom meste narodil,“ tak sa hovorí v modernej jasličkovej hre, „potom by bolo mnoho vecí prebehlo ináč: My by sme ho prijali milo, boli by sme mu obstarali byt, azda aj poslali kvety a uverejnili oznam o narodení. Neposlali by sme ho preč, naše dvere by boli otvorené“. Takto to tvrdí jasličková hra. A predsa ostáva neistota: A keby sa skutočne dnes narodil, tak znie konečná otázka, „spoznali by sme ho?“ Mal by u nás šancu? Vpustili by sme ho do nášho života?

Keď niekoho chcem vpustiť do môjho domu, musím mu otvoriť dvere. To je samozrejmosť. Deň čo deň sa to odohráva pri našich domových dverách. Robí sa to i v našich srdciach?

Vianoce znamenajú: Naširoko otvárať dvere nášho domu a dať sebe a naším blížnym šancu, a potom aj Bohu. Keď by totiž zostali dvere nášho srdca zatvorené, nemohol by nastať vianočný čas. Potom by sa uskutočnilo to najdôležitejšie bez nás a zostali by sme sami s darmi a s vianočným stromčekom. My predsa chceme prežiť Vianoce opravdivo. Vianoce sú naozaj predovšetkým časom veľkých šancí, ktoré môžeme získať. Dať druhému šancu - partnerovi v manželstve, od ktorého sme sa v priebehu času vzdialili; deťom, ktorým niekedy už nerozumieme a opačne – ony nerozumejú nám; ale i mimo rodiny, susedom, kde kontakt končí pri „Dobrý deň“; kolegom v práci alebo spolužiakom, ktorým sme tu a tam povedali nepekné slová. Všade tam, kde dávam svojim blížnym šancu, ktorú doteraz nemali, všade tam začnú Vianoce, tam sa stane Boh človekom, tam ho púšťam dnu v osobe môjho blížneho.

„Boh v Dieťati v jasliach, Boh ako človek, to je šanca, ktorú nám dáva Boh. A všade tam, kde sa chytáme šancí, ktoré vedú k životu, tam sme dvere naširoko otvorili, Jemu, Ježišovi Kristovi, nášmu Vykupiteľovi. A vtedy sú Vianoce už aj v týchto dňoch“ – pripomína Alfonz Gerhardt.

Prežívame advent a prichádzajú Vianoce – mobilizujme v sebe dobrotu a ľudskosť a dajme šancu sebe aj iným.

Požehnaný vianočný čas Vám zo srdca želá a vyprosuje

Mgr. Pavol Špita, dekan - farár

Dátum vloženia: 19. 12. 2018 15:37
Dátum poslednej aktualizácie: 10. 10. 2023 15:50
Autor: Viera Majerčíková