Teplička nad Váhom - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Na zamyslenie ... Živý betlehem

Kostol sv. Martina v Tepličke nad Váhom

Prvý živý betlehem vytvoril v talianskom meste Greccio sv. František z Assisi, ktorý mal mimoriadne rád sviatky Božieho narodenia. Pri tej príležitosti vyrozprával spolubratom príhodu z detstva:

„Keď som bol malý chlapec, prišiel do Assisi na Vianoce veľmi učený teológ. Vystúpil na kazateľnicu a spustil nekonečne dlhú reč o nesmiernom a nepochopiteľnom tajomstve vtelenia večného Božieho Slova. Všetko sa mi v duchu zahmlievalo. Vonkoncom ničomu som nerozumel. Už som to nevydržal a zakričal som do ticha kostola: „Majstre, mlč už konečne, nech počujeme plakať Ježiška v jasliach!“ Keď sme sa vrátili domov, otec mi uštedril zopár faciek. No mama mi dala potajomky svoje požehnanie.“ Aj nám sa môže stať, že v zhone príprav a pod tlakom komercie nebudeme počuť „plakať Ježiška v jasliach“. Vianoce sú časom, keď máme rozmýšľať a počúvať viac srdcom. Na to sa treba stíšiť a aspoň na pár chvíľ odpútať od každodenných starostí a hluku všedného dňa.

„Srdce totiž hovorí srdcu“

Srdce Boha sa chce prihovoriť srdcu človeka, srdcu každého z nás, a opäť mu hovoriť o nekonečnej láske, ktorou nás miluje. V tejto láske sa nečakaným a nepochopiteľným spôsobom dotkol nášho sveta. Boží Syn sa stal jedným z nás, aby človek mohol mať účasť na Božej sláve.

Požehnaný vianočný čas Vám zo srdca želá a vyprosuje Mgr. Pavol Špita, farár

Dátum vloženia: 18. 12. 2017 14:54
Dátum poslednej aktualizácie: 10. 10. 2023 14:57
Autor: Viera Majerčíková