#
#
#
#

Navigácia

Vyhľadávanie

rozšírené vyhľadávanie ...

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuálne počasie

dnes, štvrtok 28. 3. 2024
slabý dážď 13 °C 8 °C
piatok 29. 3. mierny dážď 15/4 °C
sobota 30. 3. jasná obloha 21/8 °C
nedeľa 31. 3. zamračené 20/11 °C
KIA
Euroregión Beskydy
Miestna akčná skupina Terchovská dolina
Združenie obcí Mikroregión Terchovská dolina
MALÁ FATRA, oblastná organizácia cestovného ruchu

 

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:466
TÝŽDEŇ:2190
CELKOM:1424466

Obsah

Jesenné aktivity rozširujú vedomostí detí

Typ: 2020
Jeseň pani bohatá, farbí lístie do zlata. Maľuje a ráta: žltá, hnedá, zlatá... Jeseň je krásne ročné obdobie. Príroda mení svoje farby do pestrých odtieňov. Deťom začínajú povinnosti v škôlke, ale určite sa nekončí čas hier, zábavy a spoznávania. Práve naopak. Jeseň ponúka príležitosť rozšíriť vedomosti detí a využiť zmeny v prírode na mnohé zaujímavé aktivity. A v našej škôlke ich bolo od začiatku školského roka naozaj veľa - Deň mlieka, Svetový deň zvierat, Deň starých rodičov, Zber jesenných plodov, Šarkaniáda a hry s vetrom, Týždeň zdravej výživy a mnoho ďalších, pre deti zaujímavých dní.

Jeseň prišla ako víla,
stromom vlasy zafarbila.
Teraz má už klobúk zlatý
červené a žlté šaty.
Tešia sa z nej detičky,
z materskej školy z Tepličky.

Koncom septembra sme si pripomenuli „Deň mlieka“. Celý deň sa niesol  v znamení bielej farby, prežili sme ho tvorivo i zážitkovo. Deti počas dňa vyrábali rôzne kravičky z papiera,  pochutnávali si na mliečnych kokteiloch a výrobkoch z mlieka,  dokonca si vyskúšali princíp dojenia kravičky. Naši malí zvedavci sa dozvedeli množstvo zaujímavých  informácií o získavaní mlieka,  výrobe  mliečnych výrobkov a dôležitosti tohto bieleho zdravia pre rastúce deti.

Najväčší úsmev na detských tváričkách sa objavil v deň „Šarkaniády“.  Práve šarkany sú  typickými symbolmi jesene pre deti . Tie ožili nielen na nástenkách, ale aj v záhrade materskej školy a na ihrisku, kde nám predviedli svoje hry a naháňačky s jesenným vetríkom. Vďaka krásnemu babiemu letu sa deti radovali z púšťania šarkanov, ktoré nielen nádherne vyzerali, ale aj vynikajúco lietali. Deti si užili počas tohto dňa veľa radosti, zábavy, šantenia a spoločne so svojimi kamarátmi sa tešili snáď najobľúbenejšej jesennej aktivite.

Na jeseň nám príroda ponúka rôzne jesenné plody. Či už sú to šípky, gaštany alebo  krásne farebné tekvičky, ktoré sa stali v našej škôlke inšpiráciou na tvorivé dielničky. Deti sa   oboznamovali s darmi, ktoré nám ponúka záhrada, les aj pole. Z vychádzky v lese si  doniesli všetko, čo im les ponúkol. Plody, listy  a ihličie z rôznych stromov využili pani učiteľky  na ďalšie vzdelávacie aktivity. Počas vychádzky si pripomenuli aj svetový deň chôdze a  pozorovali zmeny v prírode  - krásne farby, ktorými jeseň premaľovala svet okolo nás.

Tretí októbrový týždeň sa škôlkari starali o svoje zdravie viac ako inokedy. Počas „Týždňa zdravej výživy“ sa prostredníctvom potravinovej pyramídy oboznámili s potravinami, ktoré sú veľmi zdravé a mali by sa konzumovať denne. Spoznávali ovocie a zeleninu, triedili ju, pomenovávali, modelovali, spievali pesničku o jabĺčku. Deti si mohli zamaškrtiť aj  na zdravých, vlastnoručne pripravených dobrotách. Ovocie a zelenina, ktoré si priniesli, sa pod šikovnými rúčkami našich najmenších a s pomocou pani učiteliek zmenili na fantastické šaláty,  ktoré lákali farebnosťou a netradičnými kombináciami chutí. Deti si vyskúšali aj odšťavovanie a sušenie jabĺk. Vyrábali tiež ovocné kokteily, ktoré pôsobili nielen na chuťové poháriky, ale ulahodili aj detským očkám.

Počas tohto krátkeho obdobia sa deti v materskej škole veľa naučili, vyšantili a  strávili príjemný čas s novými kamarátmi. Už teraz sa spolu so svojimi pani učiteľkami tešia na ďalšie aktivity, ktoré tento školský rok ešte prinesie...                                                                  

Text: PaedDr. Monika Ugorová, zástupkyňa RŠ pre MŠ
Foto: archív MŠ


Vytvorené: 7. 12. 2020
Posledná aktualizácia: 7. 12. 2020 14:15
Autor: Ing. Viera Majerčíková